Scrisoare deschisă

Pentru o Românie solidară

Solicităm înființarea unui fond special pentru programe de combatere a sărăciei, cu implicarea organizațiilor neguvernamentale

București, 12 mai 2020

În contextul post-pandemie Covid-19, Ambasada Sustenabilității în România (ASR), împreună cu Fundația Agenția Împreună, Asociația pentru Relații Comunitare, Ready Nation România, Copacul cu fapte bune și Fundația THE INSTITUTE (Organizator Gala Societății Civile) – lansează către clasa politică prezenta scrisoare deschisă în care solicită:

 1. Înființarea în regim de urgență, la nivel guvernamental, a unui fond special destinat combaterii sărăciei din România prin implementarea de proiecte și programe ale organizațiilor neguvernamentale (ONG)
 1. Redactarea în parteneriat cu ONG și promulgarea în termen de șase luni (nov. 2020) a actelor normative, politicilor publice și documentelor necesare functionării în regim de bună guvernanță a fondului, și derulării programelor (lege de funcționare, statut, norme de administrare, ghid de finanțare, evaluare, canale de comunicare etc.)
 2. Implicarea permanentă a organizațiilor neguvernamentale în procesul de pregătire, administrare și alocare a fondului, în evaluarea, jurizarea, derularea, supervizarea și implementarea proiectelor, în comunicarea programului pe tot parcursul său (inițiativă, lansare, promovare etc.)
 3. Lansarea primei runde de finanțare în valoare de min. 460 mil. Lei, evaluarea și selecția candidaților până la finalul anului 2020 și demararea primelor proiecte finanțate în primul trimestru al anului 2021
 4. Lansarea de runde anuale de finanțare, până la atingerea obiectivelor de țară stabilite pentru anul 2030, conform Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României (SNDDR), anume eradicarea sărăciei extreme, reducerea cu cel puțin 50% a numărului de cetățeni care trăiesc în sărăcie relativă și consolidarea sistemului național unitar a serviciilor de intervenție de urgență.
 1. Securizarea finalizării țintelor asumate prin Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDDR *) pentru finalul anului 2020 
 1. Standarde durabile de calitate și de cost pentru toate serviciile sociale, vizând în mod special pe cele destinate grupurilor vulnerabile
 2. Dezvoltarea sistemului național de indicatori de incluziune socială prin integrarea tuturor bazelor de date din sfera asistenței sociale în regim digitalizat care să țină cont de mobilitatea socială; monitorizarea anuală efectivă a rezultatelor pe baza acestor indicatori: actualizarea metodologiei și a datelor din hărțile sărăciei și serviciilor sociale *
 3. Stimularea participării pe piața muncii a persoanelor apte de muncă aflate în risc de excluziune prin dezvoltarea măsurilor active de consiliere și asistență socială.

Solicitarea vine în contextul în care:

 • Ultimul raport
  INS *
  arată că circa 4,6 milioane de români trăiau în condiții de sărăcie în anul 2017, cea mai înaltă incidenţă înregistrându-se în rândul copiilor şi tinerilor în vârstă de până la 18 ani, fapt confirmat și de raportul realizat de organizația Salvaţi Copiii și Avocatul Poporului în noiembrie 2019 *
 • Criza Covid-19 a agravat fenomenul sărăciei în România, atât prin creșterea numărului de persoane – celor deja afectate alăturându-li-se cei rămași fără surse de venit, cei care și-au epuizat rezervele în perioada de izolare și cei întorși în țară din alte state UE – cât și în profunzime, persoanele confruntate anterior cu condiții de sărăcie fiind acum încă și mai vulnerabile
 • Organizațiile neguvernamentale au dovedit – atât de-a lungul anilor, cât și pe perioada stării de urgență – profesionalism, eficiență și capacitate de a mobiliza resurse pentru intervenții în comunități, dar sectorul ONG este la rândul său sever afectat de criza Covid-19, fapt semnalat în Documentul de poziție * al Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) din 24 martie 2020; fondul, alături de alte măsuri, are rolul de a ajuta organizatiile neguvernamentale să-și susțină misiunea. Ajutați-le să vă ajute!
 • În calitate de stat membru al ONU și al Uniunii Europene, prin revizuirea Strategiei Naționale de Dezvoltare Durabilă, România și-a asumat Agenda 2030 și Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, inclusiv Obiectivul 1 – Fără sărăcie, care implică “reducerea numărului de cetățeni care trăiesc în sărăcie severă și relativă în toate dimensiunile acesteia, potrivit definițiilor naționale.”

 

Atât în calitate de cetățeni, cât și de promotori ai Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă, solicităm întregului mediu politic din România să conștientizeze dimensiunea fenomenului sărăciei și impactul său devastator asupra societății și economiei românești, și să vină cu soluții concrete și sustenabile, în parteneriat cu sectorul privat, de îmbunătățire a calității vieții în comunitățile afectate.

Adevărata luptă politică a perioadei post-pademie se va da în cele mai eficiente planuri de dezvoltare economico-socială sustenabilă a comunităților României. Prin identificarea și implementarea în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale a soluțiilor de eliminare a sărăciei, primul obiectiv de dezvoltare sustenabilă, niciunul din cei 150.000 de copii care astăzi merg flămânzi la culcare nu vor mai suferi (Obiectivul 2 – Zero foame), veți contribui la sănătatea și bunăstarea românilor (Obiectivul 3), la educația lor (Obiectivul 4) și la dezvoltarea de orașe și comunități sustenabile în România (Obiectivul 11).
Dragoș Tuță – Inițiator, Ambasada Sustenabilității în România
Dragoș Tuță – Inițiator, Ambasada Sustenabilității în România

Acest lucru poate fi realizat doar printr-un parteneriat pentru atingerea obiectivelor (O17), motiv pentru care lansăm astăzi, marti, 12 mai 2020, acest apel public adresat:

 • Președintelui României, Dl Klaus Iohannis
 • Prim-ministrului României, Dl Ludovic Orban
 • Ministrului Muncii și Protecției Sociale, Dna Violeta Alexandru
 • Ministrului Finanțelor Publice, Dl Florin Cîțu
 • Coordonatorului Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Dl László Borbély

Invităm, totodată, organizațiile guvernamentale care au implementat de-a lungul anilor programe de asistență socială, combatere a sărăciei, sau orice altă formă de dezvoltare comunitară sau integrare socială, să se alăture demersului nostru prin:

 • aderarea la grupul de lucru ”România Solidară” din cadrul Coaliției România Sustenabilă (link)
 • semnalarea exemplelor de bună-practică și/sau a cazurilor ce necesită în continuare intervenții, pentru a fi promovate pe platforma romania-solidara.ro

Vă asigurăm de sprijinul nostru pentru îndeplinirea obiectivelor și așteptăm acțiunile dumneavoastră.

Ajutați-ne să ajutăm!

Împreună pentru o Românie solidară

Pentru mai multe informații vă stăm la dispoziție la coalitia[at]ambasadasustenabilitatii.ro sau 0728 300 961

Inițiator:

Ambasada Sustenabilității în România (ASR), inițiativă independentă cu scop nelucrativ, promovează sustenabilitatea și dezvoltarea de competențe, programe și parteneriate specifice între entități din mediul de afaceri, societatea civilă și sectorul public din România, pentru alinierea la Agenda 2030 și atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.

Combaterea sărăciei

Solicită autorităților înființarea unui fond special pentru programe de combatere a sărăciei, cu implicarea ONG-urilor